Zelfrijdende voertuigen veroveren de industrie

Romias Otto 1500 met Fanuc robot5-6-2018 AGV’s (Automatic Guided Vehicles) bestaan al enkele decennia, maar ze hebben een bepaalde infrastructuur nodig. SDV’s (Self Driving Vehicles) vinden met behulp van een ingebouwde kaart en de nodige sensoren zelf hun weg binnen de gedefinieerde omgeving. Tijdens de TechniShow liet systeem integrator Romias uit Enter (Ov.) zien waartoe deze zelfrijdende voertuigen in staat zijn.

Een AGV volgt met sensoren een streep op een gangpad, een kabel in de vloer of reflectoren langs de route. Een SDV kijkt om zich heen en wat hij ‘ziet’ is zijn referentie. AGV’s komen tot stilstand als mensen, pallets en voertuigen de rijroute blokkeren en wachten tot de weg weer vrij is. SDV’s kunnen om het object heen te rijden of nemen een volledig andere route om op hun bestemming te komen.

Er zijn meer redenen om SDV’s aan te schaffen. Het tekort aan goed personeel is er een van. Een tweede is dat veel bedrijven geen of minder heftrucks in hun productie-omgeving willen laten rijden. Er moet altijd iemand op zitten en er gebeuren soms ernstige ongelukken mee. Een andere overweging is, dat magazijnen bij machines kleiner kunnen worden als SDV’s werkstukken regelmatig aan- en afvoeren naar een centraal magazijn.

Zelfrijdende voertuigen

Romias kwam medio 2016 in contact met het Clearpath Robotics. De filosofie van een simpel te bedienen, intelligente besturing zoals deze fabrikant deze heeft ontwikkeld, paste perfect bij die van Romias. Onder de naam Otto Motors bouwen de Canadezen twee zelfrijdende voertuigen.

De Otto 100 is gebouwd op het Eurobak-formaat (60 cm x 40 cm en maximaal 100 kg) en wordt vooral gebruikt voor het transport van werkstukken, bakken, magazijnladen en haspels binnen productieomgevingen. Dit type heeft een ingebouwd liftsysteem om massa’s van 100 kg op te tillen en te laten zakken.

De Otto 1500 is gebouwd op het  Europallet formaat (80 cm x 120 cm en maximaal 1500 kg) en dient vooral voor transport van, naar en binnen een magazijn van pallets en grotere werkstukken. Dit model is een basis waar naar wens klantspecifiek een hefsysteem, rollenbaan en dergelijke op te bouwen is. Romias kan dit verzorgen en laat de SDV ook communiceren met de systemen om hem heen. Dat kan een smartphone, tablet, PC, WMS of ERP zijn.

Voor de opbouw maakt Romias waar mogelijk gebruik van standaard componenten. Het bedrijf is al vanaf de oprichting systeem integrator voor Fanuc robots en heeft daar al veel software voor geschreven. Op de TechniShow toonde het Enterse bedrijf een mooi voorbeeld hoe een volledig functionele Fanuc robot op een Otto 1500 is gebouwd.

Het complete artikel vindt u in Aandrijftechniek van mei 2018.