Turck wil groeien in breedte en diepte

Turck I/O-moduleVoorafgaand aan SPS IPC Drives organiseert Turck jaarlijks een persconferentie waarin de Nederlandse en Duitstalige vakpers wordt bijgepraat over de ontwikkelingen binnen de groep. De onderneming is in snel tempo bezig om te schakelen van hardware-fabrikant naar aanbieder van complete systemen. Een strategische keuze.

De geconsolideerde groepsomzet zal aan het eind 2017 naar verwachting de 600 miljoen euro overschrijden. Het is voor Turck daarmee het meest succesvolle jaar in de geschiedenis van het bedrijf. Maar groei alleen is niet voldoende, maakte directeur Christian Wolf duidelijk. “Om te overleven, kan en zal Turck zich niet blijven beperken tot alleen hardware. We zullen naar een ander business model moeten gaan.

Dit vergt een sterkere band met partners, vooral op het gebied van disciplines die Turck nog niet beheerst, met name software en smart data. We zullen onder meer vertrouwd moeten raken met predictive analytics om machinestilstand te voorkomen. ‘Made in Germany’ en ‘Engineered in Germany’ werkt niet meer. We zullen in de toekomst meer productie en engineering buiten Duitsland neer gaan leggen. Turck zal nog internationaler moeten worden.”

Strategische overname

Het opbouwen van deskundigheid in oplossingen in software, systemen en diensten is in termen van Industrie 4.0 van strategisch belang. Turck heeft de eerste stap gezet met de overname van systeem integrator Vilant Systems. Het bedrijf in Espoo (Finland) is al RFID turnkey oplossing partner voor Turck, maar werkt ook samen met andere aanbieders. De onderneming zal vanaf januari 2018 onder de naam Turck Vilant Systems opereren.

De Finnen zullen onder de nieuwe vlag doorgaan met het adviseren, ontwerpen, implementeren van complete RFID-systemen. Ze hebben sterke internationale ambities, die men als klein bedrijf niet zou kunnen waarmaken in het tempo waarin de huidige tijd dat vereist. Met de wereldwijde verkooporganisatie en de hardware-portefeuille van Turck is die verdere internationale groei wel te realiseren.

Organische groei en innovatie

Maar Turck zal niet alleen op oplossingen en systemen mikken. Voor 2018 staan grote investeringsprojecten op de productielocaties in Mexico en China op het programma. “Mexico blijft belangrijk als productieland, muur of geen muur langs de grens. We kunnen geen strategie bouwen op Donald Trump”, was Wolf zeer stellig. Verder zal in Oost-Europa (Polen of Roemenië) een nieuwe fabriek worden gebouwd die verbindingstechnologie-oplossingen voor de Europese markt moet gaan leveren. Ook het eigen verkoopapparaat is en wordt uitgebreid.

Verder presenteerde Turck een aantal nieuwe producten, onder meer op het gebied van aansluittechniek. De TBEN-S-2COM I/O-module bijvoorbeeld (foto) koppelt direct in het veld RS232-, RS485- en Modbus-RTU apparatuur via de Turcks Multiprotokoll standaard aan Ethernet-netwerken.

Copyright © 2014 - 2020. Ontworpen en gebouwd door WE Bronckhorst