Trends in netwerken en besturingen

trends in netwerken en besturingenEen OEM ontwikkelt en produceert zijn machines en installaties voor een bepaalde levensduur. Mechanisch en elektrisch kan een machine vaak langer mee, maar de besturingstechniek en de wijze van bedienen is binnen enkele jaren verouderd. E.D.&A. in Kalmthout (B) volgt alle ontwikkelingen op de voet en past ze ook toe in de besturingen die het bedrijf voor klanten ontwikkelt. Nieuwe technologieën bieden immers kansen om nieuwe producten te ontwikkelen en nieuwe markten te betreden.

De komende jaren zijn ontwikkelingen op het gebied van gebruikersinterfaces, connectiviteit en security te verwachten. Mensen willen zich niet langer aanpassen om apparaten te bedienen, maar willen applicaties die aan hun individuele eisen zijn aangepast.

Alle individuen passen niet in één user interface; een apparaat of machine moet dus zo gemakkelijk mogelijk te bedienen zijn. User interfaces en services zullen worden vervangen door voorzieningen die de gebruiker kent van zijn mobiele apparaat. Maar connectiviteit brengt voor fabrikanten van machines en apparaten de nodige uitdagingen met zich mee, zoals security, safety, upgrading, latency en synchronisatie.

Communicatie

Een aantal technologische ontwikkelingen zorgt voor zowel mogelijkheden als moeilijkheden. Er zijn veel technologieën beschikbaar, met elk hun pro’s en contra’s. Voor draadloze communicatie zijn WiFi, NFC en Bluetooth ingeburgerd, maar nieuwe technieken zijn in opkomst, zoals Lora, Sigfox, EnOcean en Dash7. Ook een oudere techniek als RFID biedt nog volop mogelijkheden. Ook moeten afspraken worden gemaakt over data-overdracht, afzender, ontvanger, controle-bits, et cetera: de protocols.

De meeste communicatietechnologieën maken gebruik van ethernet of WiFi. Voor de communicatielaag zijn verschillende protocols beschikbaar, waarvan TCP en UDP de belangrijkste zijn. Bovenop de communicatielaag draait dan nog een messaging-laag, zoals HTTP, HTTPS, REST, MQTT (boven TCP) of COaP of IoTivity (boven UDP). Voor communicatie tussen industriële besturingen is MQTT het meest geschikt.

User interfaces

(Huishoudelijke) apparaten krijgen in toenemende mate geen eigen display meer, maar gebruiken de smartphone als user interface. Voor bediening en configuratie zullen Bluetooth en NFC het meest worden gebruikt. Een andere trend, die we vooral in de industrie tegenkomen, is het toepassen van tablets en smartphones voor conditiebewaking en predictief onderhoud.

In de toekomst zal de directe bediening van apparaten voor de consumentenmarkt eenvoudiger worden, maar zullen complexere functies en instellingen via de smartphone worden uitgevoerd. In de industrie zullen lokaal interfaces op de machines blijven zitten, aangezien de smartphone als bedieningsapparaat in dergelijke omgevingen vaak onhandig is. Allerlei services daar omheen (bijvoorbeeld storingsanalyse, diagnose en predictief onderhoud) kunnen wél op de smartphone of industrieel tablet worden uitgevoerd.

Een uitvoerig artikel over de nieuwste trends in netwerken en besturingen vindt u in het maart-2018 nummer van Aandrijftechniek.