Tevreden over overname door Nidec

Overname door NidecPer 1 februari 2017 nam Nidec de aandelen van Control Techniques en Leroy-Somer over van Emerson Electric. De overgang van Amerikaanse naar Japanse eigenaar zorgde voor een frisse wind door beide bedrijfsdelen. De overname is een vooruitgang, leert een bezoek aan de gezamenlijke Nederlandse vestiging in Sliedrecht.

Control Techniques is in 1973 in Wales gestart met de ontwikkeling en bouw van grote gelijkstroomregelaars. Later kwamen daar kleine gelijkstroomregelaars, frequentieregelaars (voor wissel- en draaistroom), softstarters en servoregelaars bij. In 1995 werd Emerson Electric eigenaar van het bedrijf. De Amerikanen waren toen al eigenaar van het Franse Leroy-Somer, dat op diverse locaties motoren, generatoren en motorreductoren bouwde. Eind 2013 is de Nederlandse vestiging van Leroy-Somer ingetrokken bij Control Techniques in Sliedrecht.

De crisis van 2008 en de slechte olieprijzen waren voor Emerson Electric extra reden voor het concern om zich te beraden over de te volgen strategie. De divisie Industriële Automatisering werd per 1 februari 2017 verkocht aan Nidec.

Nidec

Dit Japanse bedrijf is ’s werelds grootste fabrikant van elektromotoren. Het concern maakt er zes miljard per jaar, in range variërend van 3 W tot 75 MW. Het nam enkele jaren geleden al US Motors over (van Emerson), maar ook Ansaldo, Italiaans fabrikant van met name generatoren, laag- middenspanningsmotoren, batterij opslagsystemen en fotovoltaïsche systemen. Door de aankoop van Control Techniques en Leroy-Somer verwerven de Japanners zich een sterke positie in de industrie in met name Europa en Noord-Amerika.

Nidec houdt van korte lijnen. Om de focus maximaal te houden en de feedback naar de business units en productielocaties te garanderen, communiceren de lokale business units direct met de Europese business units en de diverse productievestigingen.

Marktbenadering

Nu is de scheepvaart- en industriëlemarkt waarin Control Techniques en Leroy-Somer zich bewegen, totaal anders dan de witgoed- en automotive-markt waarin Nidec goed thuis is. De strategie van Nidec is een focus van kracht en discipline, met specifieke oplossingen voor specifieke markten en toepassingen. Dat is een andere benadering dan die welke Control Techniques en Leroy-Somer altijd hadden. Zij bouwden ‘general purpose’ regelaars en motorreductoren voor de industrie, die voor 85% van de toepassingen bruikbaar waren.

De focus ligt nu bij nauw samenwerken met OEM’s, met name met grootgebruikers. Maar binnen Nidec geldt ook ‘schoenmaker, blijf bij je leest’. De automotive- en witgoedmarkt zullen niet vanuit Sliedrecht worden beleverd (“Daar hebben wij geen verstand van”), maar vanuit andere Nidec-vestigingen of distributeurs.

Nidec is bovendien een bedrijf dat snel schakelt. De documentatie is snel aangepast, er staat in Sliedrecht al Nidec op de gevel en op de koffiekopjes. De fabrieken blijven echter gewoon Control Techniques en Leroy-Somer heten, maar dan wel met de naam Nidec er voor.

Het volledig artikel vindt u in het november 2017 nummer van Aandrijftechniek.