Spraakbesturing wordt serieuze technologie

E.D.&A. spraakbesturingE.D.&A. ontwikkelt besturingen die via spraakbesturing (voice control) kunnen worden aangestuurd. Het bedrijf uit Kalmthout (B) denkt bij toepassing vooral aan huishoudelijke apparatuur, maar sluit gebruik in licht industriële omgevingen niet uit.

Het begin van spraakbesturing ligt in de amusementswereld, in science fiction films en televisieseries. Daarbij moet u denken aan de televisieserie Star Trek (1966) en Knight rider (1982-1986) en aan films als 2001: A space odyssey (1968) en de eerste Star Wars film, Star Wars IV: A new hope (1977).

Mede dankzij kunstmatige intelligentie kunnen we dankzij grote technologieconcerns nu wel eenvoudige opdrachten geven of eenvoudige vragen stellen (‘Hey Google, please turn on the light’). En het aantal toepassingen groeit.

Technologie

De grote aantallen voor eenvoudige huishoudelijke applicaties en het frequente gebruik van spraakbesturing maken de technologie interessant voor toepassing in complexere apparatuur en in de toekomst wellicht in (semi-)industriële toepassingen. Off-line systemen hebben doorgaans een beperkt vocabulaire (tot zo’n 1000 woorden), zijn niet in veel talen beschikbaar en moeilijk up-to-date te houden. Spraakbediening in de auto is een typische off-line applicatie.

Er zijn verschillende vormen van spraakbesturing. Off-line systemen hebben doorgaans een beperkt vocabulaire (tot zo’n 1000 woorden), zijn niet in veel talen beschikbaar en moeilijk up-to-date te houden. Spraakbediening in de auto is een typische off-line applicatie. De ervaring leert dat ze niet altijd even efficiënt werken.

On-line spraakbesturing beschikt over een grote ‘woordenschat’, met een on-line database die continu wordt geactualiseerd vanuit de praktijk. Ze ondersteunen veel talen. Er wordt gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie, die zelfs uit dialecten van de ondersteunde talen nog de bedoelde opdrachten kan destilleren. De gevraagde acties worden geactiveerd door het roepen van ‘Hey Google’ (dan wel Siri, Cortana of Alexa).

Toepassingen

Spraakbesturing is al beschikbaar voor tal van functies in huishoudelijke omgevingen. De bekendste is waarschijnlijk het bedienen van de verlichting. Maar ook uw alarminstallatie, wasmachine, koelkast, geluidsinstallatie, magnetron, afzuigkap, kookplaat, water-, stroom- en gasmeters, ventilator of airco kunnen in principe via on-line spraakbesturing worden benaderd. Alleen hebben op dit moment nog niet zoveel apparaten (en dan nog vooral de duurdere) de vereiste hardware en software aan boord.

Toepassing vereist doorgaans rustige omgevingen waarin een smart speaker, smartphone of tablet de gesproken opdracht goed kan onderscheiden van achtergrondgeluid. E.D.&A. mikt met spraakbesturing in eerste instantie op apparatuur voor de consumentenmarkt, maar ook licht industriële applicaties zijn denkbaar (bijvoorbeeld grootkeukens of clean rooms). Als u naast een op volle toeren draaiende pers voor stalen platen staat, gaat spraakbesturing niet werken.

Voor spraakbesturing is geen speciale training nodig. Er zijn specifieke afgesproken commando’s voor de bediening van een apparaat en die zullen bekend moeten zijn bij de gebruiker. In principe volstaat dus een normale handleiding (al wordt die niet altijd gelezen).

Het volledig artikel vindt u in de oktober 2020 editie van Aandrijven & Besturen.