Slimme machines, slimme business modellen

It's OWL slimme machinesIn het topcluster It’s OWL werken ondernemingen en onderzoeksinstellingen uit Oost-Westfalen aan nieuwe technologiegebieden voor het midden- en kleinbedrijf. De belangrijkste thema’s zijn slimme machines, big data in de productie, digitale tweelingen, digitale platformen en de arbeidswereld van de toekomst.

Oost-Westfalen is het gebied dat ten oosten van het Ruhrgebied ligt. Het is de bakermat van een aantal belangrijke spelers uit de industriële automatisering die hun roots in de connectortechniek hebben. In het technologie-netwerk it’s OWL (Intelligente Technische Systeme Ost-Westfalen Lippe) zijn dan enkele grotere partijen op het gebied van automatiseringstechniek uit de regio de aanjagers: Beckhoff Automation, Harting , Phoenix Contact, Wago Kontakttechnik, Weidmüller en Lenze.

It’s OWL geldt in Duitsland als een van de grootste initiatieven voor Industrie 4.0. De projecten betreffen meestal een samenwerkingsverband tussen een eindklant, een machinebouwer, een leverancier van aandrijvingen en/of besturingen en een onderzoeksinstelling. Over een periode van vijf jaar hebben ondernemingen en onderzoeksinstellingen in 47 projecten oplossingen ontwikkeld, waarmee met name het MKB de betrouwbaarheid, het efficiënt gebruik van resources en de gebruiksvriendelijkheid van hun machines en installaties konden verbeteren.

Slimme machines

De maakindustrie staat voor grote uitdagingen. De eisen aan de autonomie en geschiktheid voor netwerken van machines en installaties nemen snel toe. Om concurrerend te blijven, moeten ondernemingen de intelligentie in hun producten en productiemethoden verhogen en nieuwe ingangen naar klanten ontsluiten. Binnen It’s OWL worden daarvoor nieuwe basistechnologieën , opnieuw te gebruiken oplossingsstructuren en softwarebibliotheken ontwikkeld, die met name het MKB kan gebruiken.

De automatiseringsleveranciers zijn daarbij belangrijke aanjagers en zij zorgen voor de innovatiekracht van het topcluster. En ze varen er zelf ook wel bij. Zo is de omzet van de zes ondernemingen sinds de start van it´s OWL in 2012 met 42% toegenomen en het aantal werknemers met 33%.

Stuurprojecten

Lenze werkt bijvoorbeeld in een stuurproject samen met Benteler, KEB, Hanning Elektrowerke, Miele, Weidmüller en vijf onderzoeksinstellingen aan oplossingen voor machine learning in de productie. Deze technologie wordt op een platform voor andere ondernemingen in het cluster beschikbaar gemaakt.

Het is Beckhoff Automation in it`s OWL projecten gelukt de intelligentie van in netwerken opgenomen machines en installaties aanzienlijk te verhogen. Door het gebruik van TwinCAT Analytics en TwinCAT IoT kunnen ondernemingen bijvoorbeeld hun energetisch rendement met 17% verbeteren en hun uitval met 50% verlagen.

In het stuurproject ‘Industrial Automation Plattform für Big Data’ werken Weidmüller, Lenze, KEB, Benteler en Kannegiesser samen met vier onderzoeksinstituten. Samen ontwikkelen ze componenten voor IT-platforms, die zelf organiserend data kunnen verzamelen, voorbereiden, overbrengen en opslaan.

Doel van het it’s OWL stuurproject ‘Technische infrastructuur voor digitale tweelingen’ is een wederzijdse interactie en benutting van het digitale model van een product of productiesysteem tijdens diens levenscyclus mogelijk te maken – en dat met inachtneming van voor de industrie relevante standaardisatie-activiteiten. Projectpartners hier zijn Phoenix Contact, KEB, Lenze, Weidmüller, Bosch Rexroth, de Hochschule Ostwestfalen-Lippe en Fraunhofer IOSB-INA.

Hoe ondernemingen op het technologische fundament nieuwe diensten kunnen ontwikkelen en markten kunnen ontsluiten, is het zwaartepunt van het stuurproject ‘Digital business’. Hierin werken Wago Kontakttechnik, Denios, GEA en Unity samen met Fraunhofer IEM en de Universität Paderborn aan benaderingen om potentiële digitale platforms voor kleine en middelgrote ondernemingen te ontsluiten.

Het volledig artikel vindt u in  Aandrijftechniek van mei 2019.