Siemens brengt digitale fabriek in praktijk

Siemens digitale fabriekSiemens is het als ’s werelds grootste industriële automatiseerder aan zijn stand verplicht technologisch bij te blijven en liefst voorop te lopen. Het bedrijf is een groot voorvechter van digitalisering en Industrie 4.0 en brengt de digitale fabriek ook in eigen bedrijf in praktijk. Een internationale groep vakjournalisten liet zich in de PLC-fabriek in Amberg informeren over de stand van zaken.

Met Sidrive IQ werd een nieuw digitaal platform getoond voor de evaluatie van aandrijfdata op basis van het cloud-platform MindSphere. Siemens is inmiddels toe aan MindSphere Version 3.0, die beschikbaar is op Amazon Web Services (AWS). Deze versie biedt een krachtigere ontwikkelingsomgeving met een open programmeerinterface (API, Application Programming Interface), extra analysefuncties en verder uitgebreide connectiviteit.

Potentieel benutten

Met de Digital Enterprise Suite ondersteunt het bedrijf zowel eindgebruikers als machinebouwers uit de discrete industrie bij de digitale transformatie. Het concern stelt zijn klanten in staat om een digitale weergave (Digital Twin) van product, productie en performance te creëren.

De totale digitale procesketen wordt in één geïntegreerde software-omgeving weergegeven. De tools voor ontwikkeling, simulatie, productievoorbereiding en 3D-printen zijn in één enkel systeem samengevat en via één uniforme gebruikersinterface te bedienen. Een dataconversie met mogelijk verlies aan informatie vervalt daarmee. Gebruikers hebben daarmee de mogelijkheid tot een snelle overgang van prototype- en voorserieproductie naar serieproductie op industriële schaal.

Hiertoe toont Siemens een serie nieuwe apps rondom de automatisering met Simatic systemen. De Simatic MindApps Machine Monitor (foto), Notifier en Performance Monitor zijn applicaties voor MindSphere waarmee de gebruikers de voordelen van op de cloud gebaseerde diensten kunnen gebruiken en meerwaarde kunnen genereren. De Simatic MindApps lezen relevante data van productiemachines of installaties uit voor analyse, verwerken die tot belangrijke informatie, vormen een dashboard of gebruiken de informatie voor intelligente alarmering of meldingen.

Digitale fabriek

Het concern brengt de nieuwste technologie ook zelf in de praktijk. Het Siemens Electronic Werk Amberg (EWA) maakt onder meer Simatic programmable logic controllers (PLC’s) en ET200 I/O-modules. Er worden meer dan duizend productvarianten vervaardigd. De productieprocessen worden bestuurd door componenten uit eigen fabriek. De productie gebeurt grotendeels geautomatiseerd, waarbij 75% van de waarde wordt toegevoegd door machines en robots. Een volledig automatisch transportsysteem, dat voor een belangrijk deel in de kelder is ondergebracht, zorgt er voor dat materiaal automatisch binnen 15 minuten vanaf de opslag naar de machine wordt vervoerd.

De fabriek is het paradepaardje van de Digital Factory divisie van Siemens. De productie vertrouwt op softwarecomponenten van de Siemens Digital Enterprise Suite: Teamcenter, Mentor, Simatic IT en MindSphere. Dit maakt simulaties met behulp van een Digital Twin mogelijk van een nieuwe productielijn die dit najaar in gebruik moet worden genomen. Dit moet niet alleen zorgen dat de nieuwe lijn ‘vanuit de doos’ direct gereed zal zijn voor productie, maar dat die ook producten van hoge kwaliteit gaat afleveren.

Het volledig artikel vindt u in het maart 2018 nummer van Aandrijftechniek.