Rubix: “Vandaag besteld, morgen in huis”

Rubix Venlo NoordenbosRubix ontstond vorig jaar toen Advent International, eigenaar van Brammer, IPH overnam van PAI Partners. De groep wil uitgroeien tot een van Europa’s grootste distributeurs van industriële benodigdheden, al zal de groei vooral uit competence centers komen. Meino Noordenbos, directeur van IPH-dochter Biesheuvel Techniek, moet het samengaan van beide bedrijven in de Benelux in goede banen leiden.

Brammer is bekend als distributeur van de vijf grote lagermerken. Daarnaast was het bedrijf dealer voor hydrauliek, afdichtingen, pneumatiek en riemen. Biesheuvel Techniek bouwde een naam op als logistiek dienstverlener voor gereedschappen, persoonlijke beschermingsmiddelen en aandrijvingen. Maar het bedrijf viel de laatste jaren vooral op door de overname van ondernemingen die waren gespecialiseerd in specifieke technologieën, zoals industriële automatisering, lineaire techniek, kettingtechniek, perslucht, transportbanden, tooling en meten.

IPH en Brammer gingen vorig jaar juni samen, dit jaar kreeg de combinatie een nieuwe naam: Rubix. Ik sprak met Noordenbos in het distributiecentrum in Venlo dat twee jaar geleden door Biesheuvel Techniek werd gerealiseerd en inmiddels uit zijn voegen barst.

Rubix wil groeien

Noordenbos laat een uit 1100 pagina’s bestaande catalogus op tafel ploffen. “In Nederland hebben we ons standaard assortiment in deze catalogus samengevat. We willen bestaande en nieuwe klanten in de maak- en onderhoudsindustrie bedienen via een webshop en via alle vestigingen.

Beschikbaarheid voor de klant staat steeds voorop. We zijn door bol.com, Amazon en Coolblue gewend geraakt aan ‘vandaag bestellen, morgen in huis’. Dat verwacht de industrie ook van ons. Dat betekent dat je in je vestigingen voldoende voorraad moet hebben en dat het logistieke proces hier in Venlo op orde is.

Maar ik zie dat de competence centers zich goed ontwikkelen en een voorbeeld voor groei in Europa zijn. We gaan door met deze technische competenties – in plaats van dat je achteraf de vervangingsdelen mag leveren, zit je nu vooraan in het ontwikkeltraject.”

Marktonderzoek

Uit marktonderzoek in de Benelux is gebleken dat de markt waarde hecht aan vaste contactpersonen, goede communicatie en waargemaakte levertijden. Maar ze verwachten ook dat de schaalvergroting leidt tot lagere kosten. Hoog op het verlanglijstje van klanten staat ook digitale connectie tussen hun bestelsysteem en het uitlever- en facturatiesysteem van Rubix Group.

Noordenbos: “Opvallend is ook dat de markt verwacht dat we rekening houden met soms oude machineparken. Verder zien onze klanten zich geconfronteerd met een tekort aan geschoold personeel en verwachten ze van ons de nodige flexibiliteit. Maar ze vinden ook dat ons assortiment begrijpbaar is. De conclusie is dus: blijf doorgaan met wat je doet, doe wat je zegt en blijf jezelf verbeteren. Dan blijf je het goed doen als simpele groothandel.”

Het volledig artikel vindt u in de november/december-editie van Aandrijven en Besturen.