Roestvast staal in de hydrauliek

Hydraulische componenten uit roestvast staal vormen een nichemarkt. Ze hebben de naam duur te zijn en worden daarom niet altijd in overweging genomen als andere opties beschikbaar zijn. Terecht? Op uitnodiging van Holland Hydraulics bezocht ik SSH Stainless in Svendborg (Denemarken) om me te laten informeren over markt en techniek.

Corrosievastheid en reinigbaarheid zijn de belangrijkste redenen om voor roestvast staal te kiezen. 60-65% van de producten van SSH gaat naar de voedingsmiddelenindustrie, waar hygiëne zeer belangrijk is. Onderdelen moeten snel te reinigen en af te spoelen zijn en daar worden agressieve reinigingsmiddelen bij gebruikt. De hygiënische eisen worden alleen maar strenger; daar wil men absoluut niet hebben dat zich vuil en bacteriën op oppervlakken van machineonderdelen hechten.

Maar roestvast stalen componenten worden in meer toepassingen gebruikt. Meestal heeft het met water te maken, of het nu om luxe jachten gaat of om professionele kranen, onderzeeboten of onderwateraggregaten. Ook in de nucleaire industrie worden roestvast stalen cilinders gebruikt, met water als medium. Zuiver water accumuleert in vergelijking met olie veel minder radioactiviteit. Daardoor kunnen de pompstations buiten de gevaarlijke zones worden opgesteld.

Een andere speciale toepassing is de goudmijnbouw in Zuid-Afrika. De boormachines staan 5 km diep en 10 km in lengterichting van de mijningang opgesteld. Een aggregaat op locatie wekt de vereiste druk op.

Kosten en materialen

Bij kleine cilinders vormen de materiaalkosten een relatief klein deel van de totale kosten. Het prijsverschil met standaardcilinders van een goede industriële kwaliteit is hier niet zo groot. Bij grote cilinders gaat de materiaalprijs steeds meer meewegen en dan is roestvast staal inderdaad duurder.  Maar het prijsverschil op een totaal project is vaak gering en de levensduur van roestvast stalen componenten is vaak veel langer is.

Maar het ene roestvast staal is het andere niet. Kwaliteiten die heel geschikt zijn voor de voedingsmiddelenindustrie, zijn vaak niet geschikt voor bijvoorbeeld de offshore, en vice versa. AISI 304 wordt vooral in de voedingsmiddelen gebruikt, AISI 316 vooral naar de offshore. Voor zuigerstangen wordt ook Duplex (AISI 329) toegepast. Voor cilinders met een mantel uit AISI 316 gebruikt SSH meestal een zuigerstang uit AISI 329.

Voor de afdichtingen wordt in het algemeen voor dezelfde polymere materialen gekozen als bij stalen cilinders. Soms worden metallische afstrijkers gebruikt, bijvoorbeeld voor apparatuur aan dek op schepen waar ijsvorming kan optreden.

Het volledig artikel vindt u in het februari-nummer van De Constructeur.