PLCnext combineert real-time met openheid

Phoenix Contact PLCnextDe Programmable Logic Controller (PLC) viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. In een tijdperk waarin transparantie en de cloud worden gepredikt, zijn er partijen die vinden dat dit type besturing zijn langste tijd heeft gehad. Maar de PLCnext technologie van Phoenix Contact toont aan dat dit type besturing nog lang niet met pensioen hoeft.

Oorspronkelijk waren PLC’s besturingen met merkgebonden operating systemen, run-time software en ontwikkeltools. Door een gesloten systeem aan te bieden, konden fabrikanten garanderen dat de besturing real-time en betrouwbaar en dat data consistent was. In de loop der jaren werden de besturingen steeds sneller en konden ze steeds grotere programma’s en steeds meer functionaliteiten aan. Ook bieden ze veel communicatiemogelijkheden naar zowel het veld als andere automatiseringssystemen.

Nieuwe generatie PLC

De nieuwste generatie PLC’s bij Phoenix Contact is de PLCnext technologie. Behalve een nieuwe controller is ook nieuwe PLC-programmeersoftware beschikbaar. De nieuwe generatie toont de openheid en transparantie waar de moderne tijd om vraagt, waardoor de PLC een volwaardig onderdeel van IIoT wordt.

Openheid is nodig voor de cyber physical systemen in het IIoT en de Industrie 4.0. Een CPS bestaat behalve uit het fysieke systeem uit een digitaal simulatiemodel in de cloud, dat live verbonden is met zijn fysieke tegenpool. Net als de fysieke machine zal het model reageren op bepaalde veranderingen. Op een digitaal model kun je ook externe invloeden simuleren en zien hoe een fysieke machine daarop zal reageren.

Voor het goed en betrouwbaar aansturen van industriële installaties en machines moet het besturingsplatform real-time gedrag en data-consistentie bieden. Elk programma wordt elke zoveel microseconden doorlopen en de gegevens die worden uitgewisseld, zijn niet verminkt.

Programmering

Een PLC wordt van oudsher geprogrammeerd in één van de vijf talen die zijn beschreven in IEC 61131-3: ladderdiagram, instruction list, structured text, functieblok, sequential function chart. Dankzij de PLCnext technologie kunnen real-time besturingsapplicaties ook worden geprogrammeerd in hogere talen zoals C, C++ en C# of met modelgebaseerde ontwikkeltools als Matlab/Simulink. Omdat de PLCnext technologie is gebaseerd op Linux kunnen ook open source softwareapplicaties worden gebruikt. Voorwaarde is dat er een Linux-compiler beschikbaar is voor de hardware.

Dit heeft als voordeel dat meerdere programmeurs, met verschillende achtergronden aan dezelfde applicatie kunnen werken. Behalve klassieke PLC-programmeurs kunnen dat ook IT-programmeurs met kennis van C en C++ zijn. Voor complexe taken kunnen hoger opgeleiden met kennis van simulatietools zoals Matlab/Simulink worden ingeschakeld. Dit betekent dat het aantal programmeurs dat ingezet kan worden voor het programmeren van een industriële machines of installaties, veel groter wordt.

Volledige artikelen vindt u in de oktober 2018 editie van Automatie PMA. en de november/december 2018 editie van Aandrijven en Besturen.