Nieuwe technologie, krachtiger vision

5-6-2018 Stemmer vision applicatieMachine vision is een vakgebied waar een werktuigbouwer en zelfs een elektrotechnicus nauwelijks verstand van heeft, maar dat wel steeds dieper doordringt in de machinebouw. Stemmer Imaging in Zutphen volgt de ontwikkelingen op de voet.

Net als bij andere elektronische systemen kan het een discussiepunt zijn waar een machine- of installatiebouwer of een system integrator de intelligentie van een vision-systeem neerlegt. Daarmee wordt bedoeld het punt waar de beslissing wordt genomen om in te grijpen in het proces. Daarbij kan het gaan om goedkeur/afkeur, go/no go, links/rechts, terwijl het proces doorgaat. Maar het kan ook betekenen dat het besturingssysteem ingrijpt op het proces zelf.

Vision systemen

Bij vision systemen kunnen we intelligente camera’s, systems-on-a-chip en embedded PC’s onderscheiden. Gebruikers moeten de intelligentie dáár neerliggen waar die direct kan ingrijpen in het proces. Vroeger waren alleen PC’s in staat om die beslissingen te nemen. Tegenwoordig zijn ARM-chips en andere processoren zo krachtig zijn dat de intelligentie op dat niveau is onder te brengen.

Als je de beslissing al aan de sensorkant is te nemen, is het systeem stabieler en minder gevoelig voor fouten. Maar naarmate de intelligentie dichter bij de sensor komt, wordt de functionaliteit beperkter. Met embedded vision of een intelligente camera is het (nog) niet mogelijk analyses uit te voeren of naar trends in meetdata kijken. Maar er wordt wel steeds meer mogelijk en embedded vision systemen winnen terrein op PC-gebaseerde systemen.

Smart camera of embedded

Bij een intelligente camera zijn belichting, opname-element, verwerkingschip en I/O in één behuizing ondergebracht. De camera vereist geen programmering en kan op gangbare fabrieksautomatiseringssystemen worden aangesloten, maar heeft een beperkte functionaliteit.

Een smart camera kan een barcode lezen, een component zoeken, een cirkel meten, eenvoudige dingen. Hij wordt niet geprogrammeerd maar geparametreerd. Daar zijn hele bibliotheken voor beschikbaar. Smart camera’s worden vooral gebruikt voor eenvoudige metingen.

Een vision systeem op basis van een system-on-a-chip (SoC) werkt met externe camera’s en/of andere sensoren. Zo’n systeem draait onder Linux en is vrij programmeerbaar met behulp van machine vision bibliotheken. Een SoC is programmeerbaar in C of C++, maar heeft beperkte aansluitmogelijkheden op fabrieksbesturingssystemen.

Embedded systemen

Met embedded systemen kan een machinebouwer naar productherkenning en naar complexere metingen toe. Embedded systemen draaien vaak op een Windows variant. Ze kunnen op fabrieksautomatiseringssystemen worden aangesloten met adapterkaarten of specifieke netwerkkaarten.

‘Deep embedded’ systemen zijn volledig geïntegreerde machine vision systemen die maar één toepassing kennen en vaak zonder operating systeem worden geleverd. Ze zijn door hun lage prijs populair voor in massa geproduceerde applicaties. Het zijn volwaardig vision systemen met één functie, maar het vinden van ondersteuning kan moeilijk zijn. Stemmer Imaging kan als machine vision partner de ondersteuning bieden om een deep embedded systeem aan de praat te krijgen.

Het complete artikel vindt u in AT-Aandrijftechniek van mei 2018.