Nieuwe generatie Hitachi PLC’s en frequentieregelaars

Hitachi PLC en frequentieregelaarDe PLC’s en frequentieregelaars van Hitachi hebben een reputatie opgebouwd als degelijke en betrouwbare apparaten. Omdat essentiële onderdelen uit productie gaan, ontwikkelden de Japanners van beide een nieuwe generatie. Hiflex Automatiseringstechniek in Ridderkerk brengt ze in Nederland op de markt.

De besturingen en regelaars van Hitachi gaan zelden stuk en blijven lang in productie. Dat maakt de besturingen en regelaars interessant voor industriële applicaties. Uitfasering van onderdelen was voor Hitachi een belangrijke reden om nieuwe series PLC’s en frequentieregelaars te ontwikkelen. De nieuwelingen beschikken over een verder uitgebreide functionaliteit, ondersteunen veel communicatieprotocollen en zijn gemakkelijk te installeren en programmeren via Codesys.

Nieuwe frequentieregelaars

De SJ-P1 frequentieregelaar (foto) is de opvolger van de SJ700-serie. Nieuw voor Hitachi is, dat de regelaars zijn voorzien van een groot kleurendisplay. Deze tekstdisplays kunnen bovendien in tien talen worden ingesteld – waaronder voor het eerst in het Nederlands. De nieuwe regelaars kunnen dankzij de in eigen huis ontwikkelde vectorregeling een hoog startkoppel bij lage frequenties. De frequentieregelaar is daardoor heel geschikt voor koppelregeling, bijvoorbeeld het op spanning houden van papierrollen tijdens het op- of afwikkelen.

De SJ-P1 heeft al de nodige ingebouwde functionaliteit, maar biedt ruimte voor drie optiekaarten. De gebruiker kan een uitgebreide encoderkaart plaatsen om bijvoorbeeld een master-slave-regeling te maken voor positie gelijkloop van twee systemen. Via de slots kan de regelaar ook op een netwerk worden aangesloten, zoals Profinet of EtherCAT. Standaard beschikt de SJ-P1 alleen over STO (safe torque off). Via een uitbreidingskaart biedt de regelaar nu ook SS1 (safe stop 1), SBC (safe brake control), SLS (safety limited speed), safe direction en safe speed monitor.

Nieuwe PLC’s

De HX-serie PLC’s is de opvolger van de EH150-serie. Met een nieuwe processor en veel geheugen is het een krachtige en snelle besturing. De besturing ondersteunt het EtherCAT protocol, voor communicatie met hogere systemen wordt OPC UA ondersteund. Standaard is de nieuwe PLC te programmeren via Codesys V3.5. Standaard Codesys is gratis te downloaden, een aangepaste versie vaak niet. Er is een ruime functiebibliotheek beschikbaar, onder meer voor communicatie met de regelaars van Hitachi en Invertek.

Hitachi biedt in de HX-serie een aantal modellen. Alle hebben een USB-aansluiting en ondersteunen maximaal vijf lokale uitbreidingsracks. Ze ondersteunen de vijf programmeertalen van IEC 61131-3 (LD, IL, FBD, SFC en ST) plus CFC (Continuous Function chart). De basis is het Standard Model met 8 Mb geheugen en twee Ethernet-poorten. Het Full Function Model heeft 16 Mb geheugen, drie Ethernet poorten en voorzieningen voor een SD-kaart en RS-485 communicatie. Het Motion Model biedt bovendien soft motion, zodat ook servomotoren zijn aan te sturen. Het Redundant Model heeft boven de features van het Full Function Model een redundante CPU. Verder is er een uitvoering specifiek voor CNC-machines en een zogeheten Hybrid Model.

Het volledig artikel vindt u in de september-editie van  Aandrijftechniek.