Nieuwe generatie compacte servoregelaars

Nidec servoregelaarsControl Techniques, onderdeel van de Nidec groep, heeft een nieuwe generatie geavanceerde servoregelaars geïntroduceerd. De Digitax HD serie (1,5 A tot 16 A met 48 A piekstroom) zorgt vanuit een compacte behuizing voor goede prestaties van de aangesloten servomotor.

Control Techniques produceert al sinds 1973 diverse soorten elektronische toerentalregelingen voor uiteenlopende typen elektromotoren. De Digitax HD is de nieuwste generatie regelaars voor servomotoren, motoren die snel van toerental en draairichting kunnen wisselen en hoge toerentallen halen. Ze worden daarom veel gebruikt in drukpersen, robots, verpakkingsmachines en metaalbewerkingsmachines.

Kleine servoregelaars

De regelaar is geschikt voor hoge piekbelastingen bij hoogdynamische toepassingen (bijvoorbeeld robots), maar ook voor continue processen waar hoge nauwkeurigheid gewenst is (zoals drukpersen) of in combinatie met asynchrone motoren of lineaire motoren. Met name machinebouwers en system integrators zullen de nieuwe generatie waarderen, maar ook voor de proceswereld biedt ze mogelijkheden.

De nieuwe serie regelaars is compact. Er zijn drie frames (bouwgrootten) waarvan de breedte (40 mm) en diepte (174 mm) gelijk zijn. Slechts de hoogte van de regelaar verraadt welk vermogensbereik deze heeft. Voor de 220 V éénfase regelaar gaat het vermogensbereik van 0,37 kW tot 4,0 kW (10 kW kortstondig), voor de 400 V driefasen regelaar van 0,37 kW tot 5,5 kW (met 13 kW kortstondig piekvermogen). De Digitax HD is volgens de fabrikant daarmee de meest compacte 400 V servoregelaar ter wereld.

Snelle en gemakkelijke installatie

De Digitax HD beschikt over een groot scala aan functies en accessoires om de installatie en inbedrijfstelling zo eenvoudig mogelijk te maken. Voor snelle installatie en doorlussen van voeding, communicatiebus en DC-bus is gebruik gemaakt van snel toegankelijke, eenvoudige steekklemmen. Een geïntegreerde remweerstand en een elektronisch motortypeplaatje zorgen voor snelle instelling. Met de Unidrive M Connect configuratietool of een optionele SD-kaart kan de inbedrijfstelling bij standaard installaties worden versneld. Voor het programmeren van automatiserings- en motion control functies is een flexibele en intuïtieve IEC61131 omgeving beschikbaar, Machine Control Studio. Ondersteuning voor alle belangrijke veldbussen met behulp van optiemodules garandeert eenvoudige integratie in elke productielijn.

De Digitax HD-serie kan worden gecombineerd met de bestaande Unimotor FM of Unimotor HD van Control Techniques. De eerste is afgestemd op continu draaiende motoren, de tweede op applicaties met snel wisselende motorbelastingen. De regelaars worden doorgaans ondergebracht in besturingskasten bij bijvoorbeeld regelkamers. De motoren staan dan ‘in het veld’. Moet u de motoren in een explosiegevaarlijke omgeving plaatsen (bijvoorbeeld voor aandrijving van pompen, compressoren of regelkleppen), dan biedt moederbedrijf Nidec daarvoor speciale motoren aan.

Het volledige artikel vindt u in de maart 2019 editie van Automatie PMA.