Nieuw automatiseringsplatform brengt openheid

Rexroth automatiseringsplatformSoftware bepaalt de flexibiliteit, de connectiviteit, de beschikbaarheid en het gebruiksgemak van machines en systemen. Een nieuw automatiseringsplatform van Bosch Rexroth brengt de noodzakelijke openheid.

Lange tijd voldeden applicatiespecifieke benaderingen en programma’s in de machinebouw aan de eisen. Maar door de toegenomen vraag naar connectiviteit met andere machines en IT moeten nu steeds meer taken worden uitgevoerd buiten het eigenlijke machineprogramma om.

Het nieuwe automatiseringsplatform van Bosch Rexroth combineert automatisering, informatietechnologie en het Internet of Things combineert in een open systeem. ctrlX Automation is gebaseerd op een open softwarearchitectuur met app-technologie. Volgens de specialist in aandrijf- en besturingstechnologie worden de engineeringkosten voor nieuwe machines hierdoor met dertig tot vijftig procent gereduceerd.

Smartphone-model

Echt open systemen voor fabrieksautomatisering zijn nooit echt van de grond gekomen. MAP/TOP bijvoorbeeld is ingehaald door het internet-tijdperk. CIM haalde het niet door problemen met interfacing en connectiviteit. Toen Bosch Rexroth begon met de ontwikkeling van ctrlX vroeg het zich af hoe de automatisering eruit zou zien als het opnieuw zou worden uitgevonden door een tech-bedrijf. Het antwoord ligt voor de hand: jonge specialisten en ontwikkelaars zijn opgegroeid met internet en smartphones.

ctrlX Automation biedt de mogelijkheid om trends in IT te volgen en implementeren, zodat het niet alleen nú maar ook in de toekomst actueel en relevant blijft. Het bedrijf vertrouwt daartoe op een open softwarearchitectuur met flexibele app-technologie en de mogelijkheid om in een breed scala aan IT-programmeertalen te werken.

Hardware en software

Het nieuwe platform omvat alle noodzakelijke software- en hardwarecomponenten voor complete systeemoplossingen: krachtige besturingssystemen, compacte aandrijvingen, veiligheid, I/O-modules en HMI’s. De software neemt op flexibele wijze alle taken over, van eenvoudige handling-applicaties tot krachtige motion control.

De systeemhardware en -software zijn schaalbaar. Softwareontwikkelaars kunnen industriële toepassingen in alle gangbare programmeertalen ontwikkelen en beschikbaar stellen – snel, eenvoudig en flexibel. Het wordt mogelijk om functies in vrijwel elke programmeertaal te programmeren en individueel te combineren en tegelijkertijd de knowhow te beschermen.

De nieuwe besturingshardware van ctrlX Core vormt de basis voor de toepassingen op het pad van ctrlX Automation. Het besturingssysteem  is het open source Ubuntu Core. Hierdoor is de nieuwe hardware geschikt voor alle open programmeertalen, zolang ze maar draaien op Linux. En ongeveer heel internet en veel machinebesturingen draaien op Linux.

De nieuwe generatie multicore processoren biedt voldoende rekenkracht voor alle automatiseringstaken – van PLC-toepassingen en motion control tot CNC en robotica. Deze krachtige CPU’s kunnen worden geïntegreerd op DIN Top Hat rails (ctrlX Core), in industriële PC’s (ctrlX IPC) of direct in drives (ctrlX Drive). Tegelijkertijd voldoen de prestaties aan de IT- of IoT-eisen als het gaat om een dergelijk besturingssysteem – eisen die groeien als gevolg van de toenemende digitalisering en automatisering.

Het volledig artikel vindt u in de oktober 2020 editie van Aandrijven & Besturen.