Multifasen flowmeting in de cloud

multifasen flowmetingOlievelden produceren vloeistofstromen als een mengsel van olie, water en gas. Het meten van deze componenten is lange tijd een dure en lastige aangelegenheid geweest. ABB en Arundo Analytics hebben een op de cloud gebaseerde virtuele multifasen flowmeting ontwikkeld die metingen afleidt uit bestaande data en apparatuur.

Het populaire beeld van een olievondst waarbij een fontein van olie de lucht in schiet, is gedateerd en misleidend. In het echt bevat een oliebron een steeds veranderend mengsel van olie, gas, water en zand.

Hoewel zeefinstallaties bij de productiezone veel zand opvangen, kan er wat achterblijven in de vloeistofstroom. Dit is een ongewenste situatie aangezien stromend zand een zeer eroderend effect heeft op pijpleidingen, kleppen, enzovoorts. Meting van de verschillende componenten in een multifasen flow is dus belangrijk voor exploitanten van olievelden.

Multifasen flowmeting

Op zwaartekracht werkende separatoren zijn een populaire benadering geweest. Maar ze hebben een vertraging en als het om grote stromen gaat, moeten ze volumineus en zwaar zijn. De huidige multifasen flowmeters maken gebruik van een variëteit aan principes en fysieke parameters – zoals temperatuur, druk, dichtheid, ultrasoon geluid, elektromagnetisme – om elke component van de flow te berekenen. Maar de meters zijn maatwerk, moeilijk te produceren en kalibreren en veel ervaren multiflowmeter technici bereiken de pensioengerechtigde leeftijd.

Arundo Analytics en ABB hebben samengewerkt om de eerste op de cloud gebaseerde virtuele multifasen flowmeters voor de offshore olie- en gasindustrie te creëren. De nieuwe oplossing zal onderdeel vormen van het volledig geïntegreerde ABB Ability portfolio.

De software van Arundo maakt gebruik van machine learning en andere analytische methoden om industriële data te koppelen aan geavanceerde modellen. De inzichten die hieruit resulteren, maken het nemen van betere beslissingen mogelijk. ABB van zijn kant heeft meer dan vijftig jaar ervaring met modelleren en simuleren van fluïdische stromen.

Real-time data

De ABB Ability Virtual Multiphase flowmeter verbindt het ABB Ability platform met Arundo’s Composer and Fabric software. De analytische informatie uit de virtuele flowmeter geeft exploitanten real-time data over de samenstelling van elke stroom geproduceerde vloeistoffen.

De virtuele meter maakt gebruik van bestaande informatie over het veld en van data van de standaard instrumentatie die al op de bron en het pijpleidingsysteem is geïnstalleerd. Vanuit deze bronnen van data kunnen real-time individuele stroomsnelheden voor olie, gas en water worden berekend. Hierdoor kunnen gebruikers honderdduizenden euro’s besparen aan aankoop, inbedrijfstelling en onderhoud van multifasen meetapparatuur.

Zowel ABB Ability als the Arundo Analytics software is cloud-gebaseerd. Dit maakt het niet alleen gemakkelijk om data tussen deze twee platforms te delen, maar ook om data te delen met alle relevante en geautoriseerde onderdelen van de organisatie van de klant.

Het volledig artikel vindt u in Automatie PMA van april 2019.