Modulaire hydrauliektraining via e-learning

Albers hydrauliektrainingIngenieursbureau Albers is gestart met e-learning voor hydrauliek. Het bijzondere hieraan is, dat deze Nederlandstalig, merkonafhankelijk en modulair is. De modules bestrijken het gehele terrein van eenvoudige componenten tot en met complex systeemontwerp. Met de hydrauliektraining wil initiatiefnemer ir. Peter Albers vooral zijn kennis over hydrauliek en systeemontwerp overdragen.

Door de jaren heen heeft Albers veel expertise opgebouwd in het ontwerpen van complexe hydraulische installaties en in het overbrengen van hydrauliekkennis aan studenten en cursisten van verschillende niveaus. Na een aantal drukke jaren in de offshore richtte hij zijn aandacht begin vorig jaar weer meer op het onderwijs.

Hydrauliektraining

Albers heeft in zijn leven heel wat cursusmateriaal geschreven, maar dat is deels verouderd qua inhoud en presentatie. Hij ging op zoek naar methoden om het onderricht aan te passen aan de huidige tijd en aan de behoeften van degenen die zich (verder) in hydrauliek willen bekwamen. Daarbij stuitte hij op de site van een Amerikaanse fabrikant op een e-learning cursus. Maar deze fabrikant leverde alleen pompen en de cursus was er alleen in het Engels.

Dit nu inspireerde Albers tot het opzetten van hydrauliektraining.nl. E-learning biedt de mogelijkheid om voor elk niveau een cursus te ontwikkelen over hydraulische componenten en systemen. E-learning en het werken met modules biedt cursisten de mogelijkheid om die stukken te gebruiken waaraan hij of zij op dat moment behoefte heeft.

Modulaireopbouw

In de diverse modules over componenten wordt uitgelegd hoe een component moet worden berekend, inclusief de formules. Ook wordt beschreven hoe de cursist aan de hand van de uitkomst de juiste component vindt in de beschikbare documentatie van fabrikanten.

De modules voor gevorderde technici gaan vooral over het ontwerpen van systemen. Een van de thema’s is bijvoorbeeld open of gesloten kringloop inclusief hun eigenschappen, maar ook inclusief alle valkuilen. Op specialistenniveau komen onder meer stabiliteit, servosystemen, terugkoppelingen, dynamisch gedrag, veiligheid en CE-markering aan de orde.

De cursist kan in een webshop-omgeving een module selecteren en daarvoor via de bekende kanalen betalen. Vervolgens ontvangt hij een toegangscode, waarmee hij of zij een jaar lang toegang heeft tot de betreffende module. De webshop geeft informatie over de inhoud van de diverse modules, waar nuttig aangevuld met foto’s of een trailer-video.

De modules bestaan voor het grootste deel uit filmpjes, die Albers in eigen beheer heeft opgenomen en voor een belangrijk deel ook zelf inspreekt. De modules zijn verlevendigd met Powerpoint presentaties, tekeningen en animaties.

Een belangrijk voordeel van de modulaire opzet is, dat bestaande modules kunnen worden geactualiseerd en dat nieuwe modules zijn toe te toevoegen als de hydrauliekmarkt naar specifieke informatie vraagt die (nog) niet wordt behandeld.

Het volledig artikel vindt u in het september 2017 nummer van Aandrijftechniek.