Maak nuttig gebruik van aanwezige data

IFM aanwezige dataHet klinkt zo simpel. Vanuit een sensor gaat de data die nodig is voor de directe procesregeling naar een PLC of DCS. Parallel daaraan gaat alle data naar de cloud voor data-mining, tracking & tracing, procesanalyse, predictief onderhoud, et cetera. Marketing manager Edwin Slot van IFM Electronics van legt uit hoe dat in de praktijk gaat.

In de praktijk wordt maar 5 % van de beschikbare data uit een sensor gebruikt. Liefst 95 % wordt niet benut en werd in het verleden zelfs niet eens verzameld. Die 5% blijft keurig binnen de besturingspiramide, maar alle data wordt buiten de piramide om de cloud ingestuurd. Klaar voor gebruik in andere applicaties. Mooi toch?

Slot vindt deze voorstelling wat te simplistisch. “Je gebruikt sensoren om een procesgrootheid te kunnen sturen. Wat er verder aan data in die sensor zit opgesloten, is voor de procesbesturing niet direct van belang. Onderhoud en procesanalyse worden aangestuurd vanaf je MES- of ERP-systeem of vanuit de cloud en staan los van de procesbesturing.”

Y-weg

Uiteindelijk komt er een datastroom uit de sensor. Het proces dat daarna volgt, noemt IFM de Y-weg. Je splits die stroom in een datastroom naar de besturing en een datastroom naar de cloud. Waar doe je dat? Slot: “Dat kan op verschillende manieren. Wij hebben in onze IO-Link modules een webbrowser waarmee je data naar bijvoorbeeld de cloud kunt sturen. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf je IO-Link master via een Profinet-kabel naar de PLC te gaan, en aldaar via een switch de datastromen te scheiden. Het hangt ook van je installatie af, wat er al aan apparatuur in je besturingsnetwerk hangt.

De data die uit de sensoren komt en die ik niet gebruik voor mijn procesbesturing, verstuur ik alleen maar. Ik zend alleen maar, ik wil niets terug ontvangen. Daar is ook de Namur Open Architeture (NOA) op gebaseerd. De IO-Link masters en switches worden zodanig geconfigureerd dat ze geen inkomende data accepteren. Van buitenaf ingrijpen in je proces gebeurt op een ander niveau in de besturingspiramide. Om een PLC van buitenaf te bereiken, moet je die via een VPN-verbinding of langs een firewall benaderen. Dat zijn security-maatregelen die niet in het sensordomein liggen, dat moet je op die niveaus regelen.

Aanwezige data

De volgende stap is dat we alles gaan presenteren op basis van de Hana Cloud van SAP. De drempelwaarden die uit onze sensoren komen, worden dankzij add-ons direct in de SAP-omgeving herkend. Op dat niveau regel je ook wie toegang krijgt tot welke data.

De klant beheert dat allemaal, wij faciliteren alleen. Wij leveren de sensoren, het aansluiten op de PLC-systemen, het visualiseren en de hardware en software om de data naar de cloud te brengen.”

Het volledig artikel vindt u in de mei-uitgave van Automatie PMA.