Keuzevak is uitgangspunt voor PIE-Totaal

PIE-Totaal leergangMet PIE-Totaal brengt MK Publishing nieuwe een leermethode voor het VMBO op de markt. Hierbij is niet het profiel maar het keuzevak als uitgangspunt genomen.

MK Publishing brengt een serie leermethoden uit voor VMBO en MBO. Onlangs verschenen de eerste delen van een nieuwe leermethode voor het VMBO, PIE-Totaal. Een aantal VMBO-instellingen is in september begonnen met het uittesten van deze keuzevakken: Booglasprocessen, Duurzame energie, Drinkwater en sanitair. Uiteindelijk staan zeventien delen op de planning, met ruimte voor aanvullende modules en nieuwe keuzevakken. MK Publishing gaat PIE-Totaal als compleet pakket aanbieden, maar scholen kunnen ook de afzonderlijke delen aanschaffen.

PIE-Totaal

Directeur en onderwijskundige Lisette Arbeider stond aan de wieg van de nieuwe leergang. “PIE-Totaal hoort bij het profiel PIE. De succesformule van VT-Totaal voor voertuigtechniek hebben we doorgetrokken, maar we hebben bij PIE-Totaal een kanteling gemaakt. Andere methoden beginnen bij de profielmodules van de syllabus, wij zijn uitgegaan van de keuzevakken. Wij gaan uit van de affiniteit van de leerling met zijn of haar keuzevak en geven hem of haar ruimte zijn kennis hierin te verdiepen. Intussen vullen de keuzevakken toch een belangrijk deel van de syllabus in.”

Margarethe Broers heeft als uitgever een coördinerende rol, maar ze schrijft ook modules en gaf als PIE-docent zelf les. “Ik heb als docent ervaren hoe leerlingen zich kunnen ontwikkelen, van VMBO-leerlingen BBL tot en met MBO-student. Als uitgever kan ik die ervaring gebruiken om het profiel voor leerlingen interessanter te maken. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld door nieuwe technologie worden geprikkeld om voor een bepaald keuzevak te kiezen ”

MK Publishing heeft ervoor gekozen om de pilotfase van PIE-Totaal te starten met boekjes. Daarnaast wordt nu geïnvesteerd in een e-learning programma. Ik heb bijgedragen aan deze leergang door het schrijven van de theorielessen van de boekjes over Booglassen, Verspanende technieken en Plaatwerk & Constructie.