Jasa koos voor beste prijs-kwaliteit-verhouding

Wittenstein voor Jasa sleeverJasa Packaging Solutions in Alkmaar produceert verpakkingsmachines voor het verpakken van AGF-producten en bouwt daar desgewenst complete verpakkingslijnen van. De onderneming heeft een compleet nieuwe lijn met machines voor het sleeven allerlei uiteenlopende soorten van verpakkingen gelanceerd (Jasa horizontaal). Voor de planetaire overbrengingen is Wittenstein de eerste keuze.

De machines die Jasa bouwt, verpakken zowel non-convenience als convenience producten. Non-convenience producten als aardappelen, uien, wortelen, knoflook, sinaasappelen en dergelijke worden verpakt in netten of in geperforeerde folies. Convenience producten als verpakte sla, geraspte worteltjes en gesneden boontjes hebben een beperkte houdbaarheid en worden vooral in folie verpakt.

Folie als verpakkingsmateriaal ligt onder vuur en de verpakkingsindustrie zoekt naar alternatieven. Voor non-convenience is papier een uitstekend alternatief. Jasa bouwt machines die dit materiaal prima kunnen verwerken en biedt de verpakkingsindustrie daarmee een passend antwoord voor vragen uit de consumentenmarkt. Om de machines met papier te laten werken, waren aanpassingen nodig. Hendrik van den Berg, R&D Director bij Jasa Packaging Solutions, licht dit toe. “De meeste machinebouwers zoeken een sealbare coating om een verpakking te kunnen sluiten. Jasa heeft een andere methode gevonden, zodat geen sealbaar medium noodzakelijk is. Hierdoor kun je op veel hogere snelheid verpakken. Bovendien is de verpakking recyclebaar.”

Wittenstein reductoren

Bij de verticale verpakkingsmachines onderscheidt Jasa twee soorten. De eerste is een intermitterende machine die via start-stop de folie transporteert en geen servomotoren bevat. De tweede is een ‘continuous motion’ machine met Siemens servomotoren en hypoïde en planetaire reductoren met speciale riemschijven van Wittenstein. In de zogeheten sleever zitten de planetaire reductoren uit het Alpha Value Line segment.

In zijn machines maakt Jasa veelvuldig gebruik van reductiekasten van Wittenstein, vooral de Alpha Basic Line en Alpha Value Line. Bij de keuze voor de reductoren geven twee punten de doorslag: een goede prijs-kwaliteit-verhouding en de beschikbaarheid van een speciale kop zodat Jasa meteen een extra tandwiel op de reductor kan monteren zonder aparte lagering te moeten toepassen.

Van den Berg: “Jasa maakt machines die seriematig voor vele jaren worden gebouwd. Voor projecten kijkt men soms naar een grotere of kleinere reductie. Sinds 2010 werkt het bedrijf wij met de cymex engineering-tool van Wittenstein. Deze tool is erg gebruiksvriendelijk en wordt steeds aangepast aan de stand van de techniek.”