Industrie 4.0 is meer dan alleen technologie

Industrie 4.0Industrie 4.0 en smart manufacturing draaien niet alleen om technologie en software. De gehele organisatie van een bedrijf moet er gereed voor zijn en alle medewerkers moeten over de juiste kennis beschikken. Het Manufacturing Operations Management Institute (MOMi) in Haarlem kan daarbij helpen.

MOMi is een dochteronderneming van ATS, opgericht in 2014 om het Global Education Program (GEP) van de Manufacturing Enterprise Solutions Association (MESA) International over te nemen. MOMi heeft zijn hoofdzetel in de Verenigde Staten en vestigingen in Haarlem en Singapore. Het aanbod omvat twintig trainingen op het gebied van Manufacturing Operations Management (MOM) en verwante terreinen. Bovendien werd business consultancy aan het werkterrein toegevoegd.

Ir. Jan Snoeij is sinds 2011 ‘approved instructor’ van het MESA GEP en sinds oktober 2016 President van MOMi. “Met Industrie 4.0 en alle technologieën daaromheen komt er veel op productiebedrijven af. Het belangrijkste is dat de door ons aangedragen oplossing voor de klant een goede keus is en dat híj er beter van wordt. Wij helpen hen om te verbeteren wat ze al kunnen en wat ze nog moeten doen. Dan praat je over efficiency, conformiteit, kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en vooral ‘agility’, het vermogen om zich snel aan te passen aan de markt. De dynamiek van de markt is groter dan ooit en zal alleen maar nóg dynamischer worden. Wij helpen bedrijven om een roadmap op te stellen en stapje voor stapje die weg te bewandelen.”

Manufacturing Operations Management

Wat houdt Manufacturing Operations Management eigenlijk in? Snoeij: “MOM is eigenlijk de integrale benadering van het primaire proces van een productiebedrijf, met alles wat daar aan vast zit. ERP, CRM, inkoop, verkoop en marketing laten we buiten beschouwing. Het gaat om productie, kwaliteit, onderhoud en voorraad, om het besturen van de productie in het licht van de strategie. Natuurlijk speelt technologie daar een rol in, maar niet alleen.

Je zet een stip op de horizon en na iedere stap kijk je opnieuw hoe je daar komt. Misschien moet je die stip intussen wel iets verplaatsen. Misschien zijn er nieuwe mogelijkheden gekomen waardoor je in je roadmap aanpassingen kunt of zelfs móet doorvoeren. Je vermindert ook je risico omdat je na elke stap kijkt of je nog goed zit.

Vroeger was MES bijna uitsluitend op productie gericht. Maar in bepaalde industrieën is onderhoud cruciaal voor de voortgang van de productie. In bijvoorbeeld de zware chemie, petrochemie en de metaalindustrie is het machinepark een dominante factor in het kunnen maken en leveren van producten. In andere sectoren zie je dat kwaliteit een dominante factor is, met name in de farmacie en life sciences.”

Het volledige artikel vindt u in de februari 2019 editie van Automatie PMA.