In digitale wereld blijft analoge spraak belangrijk

persoonlijk contactInformatie vliegt in fracties van seconden de hele wereld over, maar de mens begon ooit te communiceren via geluid. Later zorgde de boekdrukkunst voor een nieuwe vorm van informatieoverdracht. De laatste decennia nemen computers en glasvezel deze rol over. Maar naast de digitale wereld speelt de aloude analoge communicatie nog steeds een rol.

Communicatie met de markt is essentieel voor bedrijven die hun producten (of kennis) aan de man willen brengen. Grote bedrijven hebben daar compleet opgetuigde afdelingen voor, bij middelgrote is communicatie vaak een taak van marketeers. Bij kleine ondernemingen doet de directeur, zijn secretaresse of de afdeling verkoop de communicatie ‘er even bij’. Of ze besteden het uit aan daarin gespecialiseerde bureaus.

In Duitsland organiseert Redaktionsbüro Stutensee jaarlijks begin februari een twee- of driedaags seminar in Karlsruhe, waarin kleine en middelgrote bedrijven en journalisten uit de machinebouw en industriële automatisering elkaar ontmoeten. In de eerste jaren gingen deze Fachpressetage over actuatoren, veldinstrumentatie, PLC’s en veldbussen. De laatste jaren zitten technologische ontwikkelingen vooral in het toegankelijk maken van informatie uit die componenten. Sensoren, netwerken, IIoT, de cloud en cyber security vormden dan ook de hoofdmoot tijdens de Fachpressetage 2019.

Segmentering

Voor een initiële aanval op informatiesystemen binnen bedrijven is een kwaadaardige E-mail of een met malware besmette USB-stick vaak voldoende. Lukt het een aanvaller om één enkel apparaat te compromitteren, dan kan hij van daar uit andere apparaten benaderen. Segmentering, het isoleren van apparaten of deelsystemen, kan een oplossing bieden.

Een van de oplossingen hiervoor is de ‘Secure Safety Core’ van Hima. De componenten hierin zijn voorzien van beveiligingsmaatregelen zoals two factor authenticatie, die ongeautoriseerde toegang voorkomt. Ook staat de oplossing alleen vooraf geconfigureerde communicatie toe, vergelijkbaar met firewalls.

Wiesemann & Theis ontwikkelde een kleine firewall voor de industrie. De Microwall wordt tussen het te beveiligen apparaat of systeem en het omliggende netwerksegment geïnstalleerd. Het bewaakt, bestuurt en registreert het daar optredende dataverkeer aan de hand van een positieve lijst van toegestane communicatie (Whitelisting).

Predictief onderhoud

Apparaten in het veld bevatten veel informatie over zowel de processen waarin ze worden toegepast als over hun eigen status. Door goed gebruik daarvan middels predictief onderhoud kunnen uitval- en stilstandstijden effectief worden geminimaliseerd. Vega biedt al enkele jaren data-overdracht via Bluetooth als optie aan voor veel sensoren. Voor het gebruiken en bewaken van data uit processen en apparaten biedt Vega met vCare een schaalbaar concept om voor Industrie 4.0 benodigde informatiestromen in gang te zetten. De data worden opgeslagen in de beveiligde cloud.

Het volledige artikel vindt u in de maart 2019 editie van Automatie PMA.