HBM gaat van rekstroken tot de cloud

HBM systeemIn 2018 is het 25 jaar geleden dat HBM Benelux werd opgericht. Het bedrijf mag vooral bekend zijn als fabrikant van rekstrookjes, het programma is veel breder. Per 1 januari 2019 wordt het bedrijf samengevoegd met Bruel & Kjaer Sound & Vibration. Beide behoren tot de Spectris Group.

Hottinger Baldwin Messtechnik werd opgericht in 1950 en is uitgegroeid tot de belangrijkste fabrikant van rekstrookjes. In 1993 kwam er een Benelux-vestiging die in 2001 de huidige vestiging in Waalwijk betrok. Net als veel andere bedrijven begon HBM met de ontwikkeling, productie en verkoop van componenten: meetopnemers. Meer en meer werden dat complete data-acquisitiesystemen. Ook worden steeds meer SLA’s (service level agreements) afgesloten, wat betekent dat ook kalibratie, training, 24-uurs service, voorraadhouding en dergelijke tot het aanbod behoren.

HBM + BKSV = HBK

Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM) en Bruel & Kjær Sound & Vibration (BKSV) hebben gezamenlijk bepaalde klanten en maken gebruik van vergelijkbare technologieën. Beide bestrijken de totale meetketen: van sensor via data-acquisitie tot services. Waar HBM vooral het tijd-domein bestrijkt (krachten), richt Bruel & Kjӕr zich vooral op het frequentiedomein (geluid en trillingen). Vanaf 1 januari gaan ze samen verder onder de naam HBK, waarmee de oprichters (Hottinger, Bruel en Kjӕr) worden geëerd.

HBK wil alles uit één hand bieden voor alle aan productfysica gerelateerde data. Tot nu toe worden hier verschillende systemen aangeboden, maar de markt (met name de automobielindustrie) wil alle tijd-gerelateerde signalen in één systeem onderbrengen.

HBM en Bruel & Kjӕr werken aan een systeem om alle data op één plaats samen te brengen. Ook sensoren en instrumentatie van derden zullen er een plaats in kunnen vinden. Dit ene systeem moet de complete meetketen beslaan en zal vijf lagen omvatten: sensoren, data-acquisitie, data-voorbereiding, data-analyse en engineering services & solutions.

Nieuwe hardware en software

De meest recente uitbreiding is de ClipX signal conditioner. Hierin zijn zeven sensortechnologieën opgenomen en daarvan kan het apparaat er vier tegelijkertijd parallel verwerken. Dankzij een ingebouwde webserver is het instrument direct vanuit een browser uit te lezen. Als toepassing denkt HBM aan experimenten en testopstellingen, productiebewaking, materiaaltesten en service en kalibratie.

Zes jaren geleden introduceerde het bedrijf een nieuw data-acquisitiesysteem, eDrive, waarbij alle metingen in één logger worden verzameld. Hiermee biedt men de klant niet alleen alle vereiste instrumenten en software uit één hand, het vergemakkelijkt tevens het bouwen en configureren van test- en meetopstellingen aanzienlijk. Het uiteindelijke doel is dat HBM’s klanten de rendementen van hun elektrische en hybride aandrijfsystemen kunnen verbeteren.

Het recent geïntroduceerde Evidas omvat zowel data-acquisitie als data-analyse als koppeling naar de cloud omvat. Het biedt een open platform van sensor naar cloud en naar derde partijen en kan bemonstersnelheden van meer dan 20 MS/s aan.