Frequentieregelaars houden Noordoostpolder droog

Gemaal Buma, Rutten
(foto: Wikipedia)

In 2019 heeft Waterschap Zuiderzeeland geïnvesteerd in nieuwe Danfoss Vacon frequentieregelaars voor de drie centrifugaalpompen van het Gemaal Buma in Rutten. Engie Electroproject kreeg de opdracht voor de vervanging plus aanvullende werkzaamheden.

Waterschap Zuiderzeeland is verantwoordelijk voor het waterbeheer in de provincie Flevoland en kleine delen van Friesland en Overijssel. Het beheert in dit gebied alle dijken, watergangen, gemalen en waterzuiveringen en zorgt daarmee voor veiligheid en voldoende en schoon water.

Gemaal Buma heeft in 1941-1942 de Noordoostpolder grotendeels drooggelegd. Anno 2020 is het gemaal nog altijd een belangrijke schakel in de beheersing van het waterpeil in de polder. Het gemaal beschikt over drie grote verticale centrifugaalpompen. De opbrengst per pomp bedraagt maximaal 750 m3/min (1800 m3/min) bij een opvoerhoogte van 5.60 m. Elke pomp wordt aangedreven door een 850 kW synchrone draaistroommotor.

Gemaal Buma kan één, twee of drie pompen laten draaien, afhankelijk van de wateraanvoer. Dat alle drie tegelijk draaien komt niet vaak voor, alleen bij echt hoog water. Meestal staat het water in de rivieren en in de IJsselmeer dan ook hoger. De huidige pompen en de 690 V frequentiegeregelde motoren van het Spaanse fabricaat Alconza zijn sinds 2006 in bedrijf. Een van de regelaars kreeg steeds vaker last van storingen en vervangingsdelen werden moeilijk en soms helemaal niet meer leverbaar. Om de beschikbaarheid van de pompen blijvend te kunnen garanderen, besloot het waterschap in 2018 om de bestaande regelaars te vervangen.

Vacon frequentieregelaars

De elektrotechnici van het waterschap hadden een voorkeur voor de Vacon-regelaars van Danfoss. Het waterschap heeft elders al Vacon regelaars van hetzelfde type in gebruik. Er was dus maar weinig instructie nodig voor het bedienend personeel en de onderhoudsdienst. Op grond van de beste aanbieding kreeg Engie Electroproject de opdracht. Het bedrijf uit Zaandam liet bestaande bekabeling, zowel voedings- als signaal- en motorkabels, zoveel mogelijk ongemoeid. De kasten werden aangepast aan de locatie.

De regelaars worden met water gekoeld. Het water dat de regelaars koelt, wordt in een gesloten circuit naar een warmtewisselaar geleid. Deze wordt via een tweede gesloten circuit gekoeld door het perswater vanuit de pomp. De circulatie in beide circuits wordt verzorgd door frequentiegeregelde pompen.

De 16-polige motoren lopen onbelast aan; pas als de druk in de pomp een bepaald niveau heeft bereikt, wordt de uitlaatklep geopend en begint het gemaal water af te voeren. Dankzij de toerentalregeling en de robuuste bouw van pomp en motor is het geluidsniveau ook in vol bedrijf verrassend laag en is een normaal gesprek mogelijk. Ook de regelaars, ingebouwd in kasten, zijn aangenaam stil.

De volledige tekst leest u op de website van Danfoss.