Fairford softstarters nieuw bij Hiflex

Fairford softstartersBrexit of geen Brexit, het weerhoudt Hiflex Automatiseringstechniek er niet van om zaken te blijven doen met het Verenigd Koninkrijk. Na de Optidrive frequentieregelaars van Invertek uit Wales heeft het bedrijf uit Ridderkerk nu de softstarters van Fairford uit Devonshire in het programma opgenomen.

Door gebruik te maken van de cursortoetsen en informatie op het grafisch display behoeft de gebruiker slechts drie vragen te beantwoorden:

  • wat is de applicatie;
  • wat is de nominale motorstroom;
  • hoe wordt het start/stop commando gegeven (via toetsenbord, remote signaal of Modbus).

Drie series softstarters

Het Engelse merk biedt drie series softstarters aan, die verschillen in vermogensklasse, montage- en instelmogelijkheden en uitvoering.

De Agility softstarter kent één bouwgrootte voor alle toepassingen van 7,5 kW tot en met 45 kW bij 400-500 VAC. Een beveiliging beschermt de softstarter bij een I²t overbelasting van de motor. De overbelastingen worden continu bijgehouden om deze te kunnen beperken, ook al staat de softstarter in de uit-modus. ‘Agility event logging’ is een functie die de laatste 1600 gebeurtenissen opslaat en een snelle en accurate foutanalyse en snelle probleemoplossing mogelijk maakt. Als de aanloop is voltooid, wordt een ingebouwde bypass ingeschakeld. Hierdoor worden verliezen in de vermogenselektronica van de softstarter voorkomen.

De Synergy serie (foto) vormt de nieuwste generatie softstarters en deze bestrijkt een range van 17 A tot 1080 A. De starter kenmerkt zich door zijn combinatie van features, prestaties en geringe afmetingen. Met de aanwezige iERS technology wordt energie bespaard op motoren die maar voor een deel worden belast. Omdat geringe afmetingen van een schakelkast steeds belangrijker worden, is bij het ontwerp van de Synergy veel aandacht besteed aan de verhouding tussen af te nemen vermogen en afmetingen. Ook deze serie heeft een ingebouwde beveiliging tegen overbelasting van de motor plus volledige datalogging. De in het veld uitwisselbare koelventilatoren en upgradable firmware maken de Synergy servicevriendelijk.

Voor wie de voorkeur geeft aan de instelling van de softstarters via potentiometers biedt Fairford de serie PFE. Het vermogensbereik van deze serie gaat van 2,2 kW tot en met 22 kW bij een aansluitspanning van 230 V tot en met 460 V. De starttijd kan worden ingesteld tussen 1 s en 30 s. In het oog vallende eigenschappen van deze serie zijn de interne bypass en overstroombeveiliging. De slechts 45mm brede softstarter is te monteren op een DIN-rail.

Het artikel vindt u ook in  Aandrijftechniek van maart 2019.