Exor is klaar voor IIoT

Exor displayData uit het veld moet snel en altijd en overal beschikbaar zijn. Als fabrikant van bedienpanelen (HMI) houdt Exor zich daar volop mee bezig. Importeur en distributeur Hiflex Automatiseringstechniek organiseerde een gebruikersdag waarop de nieuwste ontwikkelingen werden besproken.

Exor, gevestigd vlak bij Verona, levert al sinds de jaren negentig bedienpanelen. Van het huidige programma zijn de panelen van de eTop500-serie de oudste, de eTop600-serie is jonger en de eX700-serie is de jongste generatie. Laatstgenoemde vormt de top van het programma en is helemaal afgestemd op toepassing in het Internet of Things.

Als antwoord op goedkope Aziatische concurrentie ontwikkelden de Italianen ook een serie panelen voor de onderkant van de markt, de eSmart-serie (foto). Deze is ondergebracht in een kunststof behuizing met foliefront en heeft beperktere mogelijkheden qua interfacing. Maar het paneel heeft wel DNVGL-keur en is daarmee toegelaten voor maritieme toepassingen.

HMI hardware …

Wie de lijst met mogelijkheden van de jongste generatie, de eX700 ziet, vraagt zich onwillekeurig af wat het nu eigenlijk voor een apparaat is.

Exor heeft in de loop der jaren zoveel communicatie-drivers geschreven, dat bijna alles mogelijk is. Hij is onder meer te gebruiken als gateway tussen bijvoorbeeld een Siemens PLC en een Hitachi PLC, voor datalogging, als Codesys v3 softPLC en als gateway naar de cloud. Van de eX700 is er ook een uitvoering zonder scherm, de eXWare.

De modulaire opbouw maakt het mogelijk om ook panelen en besturingen op maat te produceren (Exor Embedded).

… en software

Met alleen hardware begint een klant niet veel. Exor heeft ontwikkelsoftware beschikbaar die op alle series kan worden toegepast. Dit JMobile Studio wordt gebruikt om een HMI te programmeren, maar biedt veel meer mogelijkheden. Alle series panelen kunnen ook Codesys (SoftPLC) draaien. Voor nagenoeg alle relevante PLC ontwikkelomgevingen is een automatische tag-import beschikbaar.

Maar er is meer. Chromium is een browser voor Linux operating systemen. JM4Web (JMobile for web) is een webserver.

Versie 2.6 van de JMobile engineeringsoftware wordt binnenkort opgevolgd door versie 2.8. Een van de bijzonderheden in 2.6 is de introductie van custom widgets (objecten, grafische macro’s). Vooral in projecten met veel herhaalde functies kan dit interessant zijn. Ook is het mogelijk om eigenschappen van widgets met elkaar te synchroniseren.

Versie 2.8 zal weer nieuwe functionaliteit bevatten, zoals client-server-toepassingen. Eén paneel communiceert met de PLC’s en draait het proces, maar via een netwerk kan het proces worden gevisualiseerd en bediend met behulp van een ander bedienpaneel, smartphone of tablet. Dit is echter alleen mogelijk met een op Linux gebaseerde master HMI (eX700 of eSmart).

Het volledig artikel vindt u in  Aandrijftechniek van september 2018.