Drukversterkers in hydrauliek besparen kosten

ScanWill drukversterkersDrukversterkers behoren tot de minder bekende componenten in de hydrauliek. Het zijn producten voor specifieke marktsegmenten, waar ze bijdragen aan lagere kosten, hogere rendementen, langere levensduren en betere prestaties. ScanWill in Svendborg (Denemarken) ontwikkelt, produceert en verkoopt uitsluitend drukversterkers.

Als een machine of installatie op bepaalde plaatsen een hogere druk nodig heeft dan elders, zijn er diverse oplossingen. De bouwer kan kiezen voor een hogedrukpomp plus een lagedrukpomp, maar dat is kostbaar. Hij kan ook kiezen voor een hogedruksysteem en het systeem smoren op plaatsen waar een lagere druk wordt gevraagd, waarbij energieverlies optreedt. Hij kan ook kiezen voor een lagedruksysteem en op de plaatsen waar dat nodig is een drukversterker toepassen.

De laatste is wat duurder in aanschaf, maar kan wel eens de eenvoudigste, energetisch gunstigste en uiteindelijk goedkoopste oplossing blijken. Een drukbegrenzer zal niet in elk hydraulisch systeem worden gebruikt, maar kan in menige applicatie voordelen bieden.

Opbouw van drukversterkers

Een drukversterker verhoogt de druk, afkomstig van een hydropomp, naar een hogere waarde. De versterker is onderdeel van een hydraulisch circuit, dat doorgaans bestaat uit een aggregaat, hydropomp druk, stuur- en andere kleppen en een verbruiker, bijvoorbeeld een cilinder (meestal) of hydromotor.

De drukversterker werkt volgens het principe, dat de kracht aan beide zijden van een plunjer per definitie gelijk is. Aan de ingaande zijde heeft de plunjer een groot oppervlak (de volledige plunjerdiameter), aan de uitgaande zijde bevindt zich een plunjer, resulterend in een kleiner oppervlak dat met de vloeistof in contact staat. Aangezien F = p * A, ontstaat aan de uitgaande zijde een hogere druk.

De drukversterker is er alleen om een hogere druk op te bouwen. Het uitsturen van de verbruiker (meestal een cilinder) gebeurt initieel vanuit het normale hydraulische circuit. De drukversterker treedt pas in werking, als de tegendruk in de verbruiker gelijk is aan de druk van de hydrauliekpomp en de cilinder tot stilstand komt. De component levert dan de benodigde druk om de cilinder naar zijn eindpositie te brengen. Een drukversterker is dus geen pomp.

Productie en gebruik

Alle onderdelen van de drukversterkers worden geproduceerd door toeleveranciers in Denemarken en Duitsland. Slechts één bewerking voert ScanWill in eigen huis uit en dat is het honen van gaten in sommige onderdelen. Dit is in wezen één van de kerncompetenties van het bedrijf. ScanWill heeft in twintig jaar veel kennis van deze techniek opgebouwd en beheerst deze tot in de puntjes.

Hoe hoger de nauwkeurigheid is, des te minder lekkage treedt er op binnen de drukversterker en des te hoger is het energetisch rendement over de component. Minder lekkage betekent ook nauwkeuriger regelen, een kortere tijd nodig om de gewenste einddruk te bereiken en zal en langere levensduur. Belangrijk voor de eindgebruiker is, dat hij een hogere performance met zijn machine of applicatie kan bereiken.

Om de klanten wereldwijd te adviseren en te beleveren, werkt ScanWill samen met distributeurs. In Nederland is dat Holland Hydraulics.

Het volledig artikel vindt u in het oktober 2017 nummer van Aandrijven & Besturen.