Beheer en onderhoud van procesbesturingen

Valmet procesbesturingDankzij de moderne elektronica en informatietechnologie kunnen we productieprocessen steeds beter besturen en beheersen. Ook halen we steeds meer informatie uit de processen. Maar hoe beheren en onderhouden we de procesbesturingen? Henk ten Kate, Engineering Manager bij Valmet in Amersfoort, gaat in op goed beheer en onderhoud.

Vijftien tot twintig jaar geleden ging een klant er bijna automatisch van uit, dat hij zijn systeem lange tijd ongewijzigd in bedrijf kon houden. Destijds bestond een DCS of PLC/Scada-systeem bij nagenoeg elke leverancier uit zelf ontwikkelde apparatuur en software. De tijden zijn veranderd; een procesbesturing bestaat nu uit standaard monitoren, PC’s, servers, operating systemen (Windows, Linux), bussystemen (Ethernet) en zelfs standaard procesregelaars en I/O-rekken.

Behalve security is de levensduur van met name PC’s en servers een continu aandachtspunt voor systeembeheerders. In besturingssystemen draaien ze 24/7/365 in niet altijd even schone ruimten. Eren levensduur voor een PC of laptop van gemiddeld zo’n vier jaar is onvoldoende voor de procesindustrie, waar een levensduur van 25 jaar gangbaar is.

Ten Kate: “Als ik vroeger een operator station of een procesregelaar in mijn auto legde, was de auto ineens drie keer zo veel waard. Nu zijn het standaard componenten, ze worden niet meer merkspecifiek ontwikkeld. Qua hardware wijken onze operator stations en regelaars niet veel af van een standaard PC.

Maar je loopt tegen allerlei problemen aan, zoals updates en beschikbaarheid van onderdelen. Met onderhoud vernieuw je niet en kun je niet profiteren van nieuwe technologie of functionaliteit. Intussen wordt wel het risico op uitval groter. Wij willen onze klanten met beheersplannen helpen hun systemen up-to-date te houden.

Onderhoud is het repareren en herstellen van PC’s en servers, het schoonmaken van filters en dergelijke. Ook het installeren van patches, anti-virus updates en dergelijke reken ik tot onderhoud. Beheer is: vastleggen waar je heen wilt met je procesbesturingssysteem. Het installeren van upgrades, het vervangen van apparatuur en het toevoegen van nieuwe functionaliteit valt onder beheer.”

In de industrie betekent het vervangen en/of opstarten van een (nieuwe) PC, server of regelaar echter dat het automatiseringssysteem tijdelijk buiten gebruik is. “Patches en upgrades moet je gepland uitvoeren. Dat kunnen bedrijven zelf doen, ze kunnen dat ook bij Valmet neerleggen. In risicovolle omgevingen gebeurt dit soort werkzaamheden tijdens een geplande fabrieksstop. Daar moet je in de planning met de klant rekening mee houden.”

Valmet pleit er daarom voor dat bedrijven een beheersplan (laten) opstellen. Dat omvat zowel tijd- als financiële aspecten.

 

Het volledig artikel vindt u in de oktober 2019 editie van Automatie PMA.