ABB co-robots assembleren ABB hollewanddozen

ABB robots bij ABB EdeABB in Ede laat drie co-robots van eigen merk samenwerken in een montagelijn voor hollewanddozen. System integrator Radine in Barneveld, die de montagelijn heeft gebouwd, heeft hiermee een wereldprimeur in handen: het is wereldwijd de eerste montagelijn met drie YuMi co-robots.

De nieuwe montagelijn is ontwikkeld voor de HW52-F hollewanddoos, een nieuw product van voor ABB. Radine werd gevraagd een machine te bouwen om de losse onderdelen aan te voeren, te hanteren en op de goede manier te monteren. Al vrij snel in het overleg kwam de suggestie om voor het hanteren van de onderdelen co-robots te gebruiken. Radine koos voor de YuMi van ABB Robotics omdat dit een tweearmige robot is, die weinig ruimte inneemt en gemakkelijk te programmeren is. Voor de montagelijn waren zes robotarmen nodig. Drie tweeassige robots bleken compacter en goedkoper dan zes éénarmige robots.

Unieke montagelijn

Deze robots zijn ontwikkeld voor samenwerking mét mensen, maar worden hier zónder mensen gebruikt. Een overkoepelende PLC moet alle machinedelen aansturen, controleren of de onderdelen geplaatst zijn en communiceren met de HMI. De co-robots hebben hun eigen besturing, ingebouwd in de voet.

Drie co-robots laten samenwerken maakte het werk voor de programma complex, maar de programmeurs konden alles oplossen in de software. Op elk tijdstip is van elke arm te bepalen waar die zich ruimtelijk bevindt. Vervolgens kon Radine in de software programmeren hoe ver ze van elkaar verwijderd moeten blijven. Je zou het in principe ook met vision kunnen oplossen, maar dan wordt de software nog complexer en de totale oplossing duurder.

Het volledige artikel vindt u in het augustus/september-nummer van Aandrijven en Besturen.