25 jaar Aandrijven & Besturen

25 jaar a&bHet vakblad Aandrijven & Besturen bestaat 25 jaar, een goede reden om stil te staan bij verleden, heden en toekomst. Hoe hebben de diverse disciplines in de aandrijf- en besturingstechniek zich in de laatste 25 jaar ontwikkeld en waar gaan we de komende vijf jaar naar toe? Namens a&b mocht ik deze vragen voorleggen aan een aantal prominenten uit de branche.

 

Dennis van Beers, directeur van Festo Benelux, beet het spits af over pneumatiek. Pneumatiek gold jarenlang als een eenvoudige, goedkope maar beperktere aandrijftechniek. Dankzij ontwikkelingen in de materiaal- en productietechniek en in de elektronica kan deze discipline zich in het tijdperk van connectiviteit en Industrie 4.0 niettemin goed handhaven. In 2025 zullen alle pneumatische componenten bestaan uit aluminium, sensortechnologie en intelligentie. Ook in de pneumatiek wordt alles met elkaar verbonden.

 

Arjan Coppens, sales director van Bosch Rexroth Nederland, vertelde over de ontwikkelingen in de hydrauliek. “We gaan absoluut naar hybride hydraulische systemen, maar we moeten oppassen dat de basiskennis van hydrauliek niet verloren gaat”, aldus de huidige voorzitter van brancheorganisatie Feda. Belangrijke ontwikkelingen zijn dat de drukken en de rendementen van componenten en systemen in 25 jaar zijn gestegen, terwijl de prijzen onder concurrentiedruk daalden.

 

Piet Tak, directeur van B&R Industriële Automatisering, heeft de taak van de PLC alleen maar zien toenemen. Met de toenemende prestaties en dalende prijzen van de elektronica namen de taken van de programmeerbare besturing alleen maar toe: motion control, procesregeling, vision, veiligheid, communicatie en data-acquisitie. De relaisvervanger is een alleskunner geworden en neemt een steeds centralere rol in bij de integratie van de werkvloer met de informatietechnologie.

 

Niels Maat is bij SEW-Eurodrive verantwoordelijk voor ‘Drive Solutions’ en heeft de ontwikkelingen in de elektrische aandrijftechniek van nabij meegemaakt. Er zijn altijd wel ontwikkelingen bij elektromotoren geweest, met in het laatste decennium er een duidelijke verschuiving van rendementsklassen. Dankzij ontwikkelingen bij frequentieregelaars konden de robuuste draaistroommotoren zelfs marktaandeel winnen ten koste van servo- en gelijkstroommotoren.

 

Ik sprak met directeur Pieter Houthuijzen en product manager Alwin van Binsbergen van Sick over de ontwikkelingen bij sensoren. Er is een breed scala aan detectieprincipes en uitvoeringen op de markt, terwijl sensoren door concurrentiedruk en massaproductie goedkoper zijn geworden. De huidige trend gaat van afzonderlijke componenten tot complete detectiesystemen. Nu bedrijven steeds meer over hun productieprocessen willen weten, neemt de vraag naar sensoren alleen maar toe.

 

Wie in de komende edities van Aandrijven & Besturen aan het woord zullen komen, laat ik nog even in het midden.

Copyright © 2014 - 2020. Ontworpen en gebouwd door WE Bronckhorst