Veiliger machines met Safety over IO-Link

Balluff Safety over IO-LinkTijdens SPS IPC Drives 2016 kwam Balluff als eerste met een veiligheidsnetwerk dat is gebaseerd op IO-Link. De fabrikant ziet het Safety over IO-Link vooral als een aanvulling op het standaard netwerk.

IO-Link is een communicatiestandaard die via een interface direct is te integreren in elke bestaande veldbus. Het wordt ook wel omschreven als ‘de veldbus voor de laatste meter’. Het is een digitale punt-tot-punt verbinding, waarbij conventionele I/O (digitaal/analoog), maar ook IO-Link sensoren/actuatoren ingezet kunnen worden. Met Safety over IO-Link zijn alle veiligheidsniveaus te bereiken, dus tot en met SIL3 volgens EN ISO 61800-5-2 en PLe volgens EN ISO13849.

Safety over IO-Link

Het systeem voldoet aan de IO-Link standaard, maar werkt alleen met de IO-Link Master van Balluff. Haar standaard Profinet Master is te gebruiken in combinatie met Safety. De Slave (safety hub) is een eigen ontwikkeling, maar ook die wijkt niet veel af van een standaard IO-Link hub. Een veiligheidscircuit bestaat uit een veiligheids-PLC, een IO-Link Master, een Safety over IO-Link Hub en veiligheidscomponenten. De communicatie tussen de IO-Link Master en Slave vindt plaats via standaard IO-Link. Het bedrijf werkt nog aan een safety master waar direct veiligheidscomponenten op zijn aan te sluiten.

De ‘intelligentie’ van het systeem, dat op basis van een aansprekende veiligheidscomponent besluit om naar een veilige situatie te gaan, ligt vast in de veiligheids-PLC. De veiligheidscomponenten, master en slave zijn in principe ‘domme’ apparaten, al beschikken ze over de nodige elektronica voor communicatie en zelfdiagnose. Gebruikers kunnen bestaande systemen ook achteraf nog voorzien van veiligheidscircuits, mocht dat worden vereist of verlangd.

Het volledige, in opdracht van Balluff geschreven artikel is gepubliceerd in het mei-nummer van Aandrijven & Besturen.