Profinet gaat als de brandweer

Zielger brandweerauto met ProfinetProfinet is bekend als netwerk voor industriële installaties met soms grote aantallen in- en uitgangen. Maar het is ook geschikt voor bedrijfsvoertuigen die in lastige omstandigheden moeten werken, zoals brandweerauto’s.

Ziegler Brandweertechniek bouwt brandweerauto’s op basis van complete, door de bekende vrachtwagenbouwers aangeleverde chassis. Het meest gangbare voertuig is de zogeheten tankautospuit, die is voorzien van een 3000 liter tank en een pomp. Nieuwe ontwikkelingen komen vooral voort uit opdrachten voor de chemische industrie en worden later doorgevoerd in voertuigen voor steden en landelijke gebieden.

Brandweerauto’s zijn geen serieproduct. Elk brandweerkorps heeft zijn eigen ideeën over opbouw, indeling en voorzieningen in een voertuig, dus eigenlijk is elke brandweerauto anders. Ziegler heeft daarom een flexibel engineering- en productieapparaat maar wil niet voor elke auto het wiel opnieuw uitvinden. Dat betekent dat men waar nodig gebruik maakt van standaard componenten en herbruikbare software.

PLC op de brandweerauto

Ziegler begon zo’n zes jaar geleden met het inbouwen van PLC’s in brandweervoertuigen wegens de grote flexibiliteit en hoge betrouwbaarheid. Siemens bracht toen net de nieuwe PLC-serie 1200 uit en die viel precies binnen het straatje van Ziegler qua prijs, kwaliteit en modulair bouwen met verschillende kleine PLC’s. Elke functie (pomp, schuimpomp, verlichting, HMI,etc) heeft zijn eigen PLC. Voor de programmering wordt gebruik gemaakt van de TIA Portal van Siemens en het netwerk is (uiteraard) Profinet.

De hoeveelheid informatie die kan worden verstuurd is voor de toepassing ruim voldoende. Dankzij Profinet kunnen gegevens bijna real-time over een kabel van de ene naar de andere PLC worden gestuurd, waardoor veel informatie tussen de modules is uit te wisselen. Daardoor kan elke PLC zelfstandig functioneren, maar ook in een groter geheel.

Het volledige artikel vindt u in het februari 2017 nummer van Aandrijftechniek.