Mobiele robot verandert intralogistiek

Probotics Packman 150Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf kenmerkt zich door het maken van kleine series en veel productvarianten. Dat vereist een grote flexibiliteit van het machinepark en de interne logistiek. De robotcomponenten en autonome mobiele robot van Probotics helpen een handje.

Probotics is opgericht in 2009 nadat directeur Henk Kiela constateerde dat er belangstelling was om zelf robots te bouwen. Maar betrouwbare en betaalbare mechanische en elektronische componenten waren destijds moeilijk te krijgen. Veel componenten en modules die Probotics nu levert, zijn pas na de start van het bedrijf op de markt gekomen.

Mobiele robot

Met mobiele robots zijn kleinere hoeveelheden onderdelen efficiënter te vervoeren dan met palletwagens en heftrucks. Door de robot te voorzien van een geschikt draagplatform is hij zelfs als montage- of assemblagetafel te gebruiken. De autonome mobiele robots zijn standaard voorzien van de nodige software voor hun functioneren en van veiligheidssystemen. Daarnaast moet software worden ontwikkeld voor integratie met de werkplekken en productieplanning. Probotics past de navigatietechnologie van de Zwitserse robotbouwer BlueBotics toe in de eigen robotvoertuigen.

Een zelf ontwikkelde autonome mobiele robot is de Packman 150, die zowel voor- en achteruit als naar links en rechts kan rijden. Interessant voor industriële toepassingen is een robotarm van Kinova, die voor pick-and-place toepassingen in de industrie vaak voldoende nauwkeurig is. Een tweede eigen ontwikkeling is het SmartWheel, een aangedreven wiel dat als compacte eenheid wordt aangeboden. Het wordt gebruikt door bedrijven en studenten die zelf willen experimenteren en bouwen, en om bestaande niet-aangedreven wagens van een intelligente aandrijving te voorzien.

Het volledig artikelen vindt u in Aandrijftechniek van februari 2017.