KTR gaat van klein naar groot

KTR grote koppeling KTR heeft naam gemaakt met kleine klauw- en tandkoppelingen, maar bouwt ook kleine en grote hydrauliekkoelers (tot 3 m hoogte), grote remmen en grote koppelingen volgens diverse principes. Om dat uit te dragen is de Benelux-vestiging op 30 november hoofdsponsor van de Dutch Fluid Power Transmission Conference (DFPTC).

KTR is voortgekomen uit de in 1886 opgerichte tandwielkastenfabrikant Tacke in Rheine. In 1986 werd KTR losgemaakt van het inmiddels ontstane Renk-Tacke (inmiddels alleen Renk) en ging als zelfstandige onderneming verder.

Om te kunnen blijven groeien, werd enkele jaren geleden het ambitieuze groeiplan ‘KTR 400’ gelanceerd. In dat kader werd veel geïnvesteerd in modernisering en uitbreiding van het machinepark, een logistiek centrum en een nieuwe R&D-centrum.

Helaas trad niet veel later de economische recessie in, maar ondanks de ingezakte markt werden de investeringen doorgezet. Hierdoor was het bedrijf in staat de snelle economische groei van het laatste anderhalf jaar op te vangen.

Toekomstvisie van KTR

Er ligt nu een nieuwe toekomstvisie, ‘KTR 2022’, waarin de onderneming heeft vastgelegd waar ze over vijf jaar wil staan. In deze visie is een aantal belangrijke (potentiële) marktsegmenten gedefinieerd waarin de onderneming actief wil zijn en waarvoor het de geschikte producten en systemen wil ontwikkelen, produceren en verkopen.

Daarmee wil de onderneming tevens benadrukken, dat het niet langer alleen maar een producent van componenten is, maar dat het meedenkt met de klanten en complete systemen en oplossingen wil aanbieden.

KTR gaat steeds meer richting ‘engineering to order’. Sommige oplossingen vergen veel engineering en de klant is niet altijd blij daarvoor een prijs te betalen in de vorm van engineering-uren of een duurder product. Maar maatwerk betekent vaak dat een component grotere draaimomenten aankan, waardoor een machine lichter is, minder ruimte inneemt en/of minder energie verbruikt. Dat maakt een special toch aantrekkelijk.

Nieuwe markten

Door nieuwe markten te betreden en nieuwe toepassingen te zoeken, worden de producten die KTR bouwt en verkoopt wel steeds groter. Koppelingen en remmen tot 2 m doorsnede en koelers voor de hydrauliek van 3 m hoog bijvoorbeeld zijn geen uitzondering meer.

Behalve in de traditionele machinebouw in de kleinere vermogens is het bedrijf met componenten nu onder meer actief in de offshore, mijnbouw, bouw-, land- en weg- en waterbouw- en bosbouwmachines, pompen, compressoren, windenergie, werktuigmachines, maritieme techniek, railvervoer en transportinstallaties.

Bij de nieuwe producten die KTR de laatste maanden presenteerde, ligt het accent ook op de zwaardere componenten. Wat geenszins wil zeggen dat de aloude klauw- en tandkoppelingen niet verder worden ontwikkeld.

Het volledig artikel vindt u in het oktober 2017 nummer van Aandrijftechniek.